FAQ

Organizace Zachraň jídlo projekt zastřešuje. Má v celém procesu klíčovou strategickou a operativní roli. Kontroluje dozor nad hygienickými a právními náležitostmi celého procesu, poskytuje právní podporu a zajišťuje správu mobilní aplikace Zachraň oběd, přes kterou se darované pokrmy evidují.

Do procesu se může přihlásit jak dárce, tak i příjemce potravinové pomoci pomocí formuláře uvedeného na našich stránkách. Po přihlášení je subjekt kontaktován a společně se snažíme pro zapojení nalézt vhodného příjemce či dárce. 

Vždy je dobré, pokud si charitativní organizace může pro jídlo docházet sama, ale v případě kdy ji to neumožňují lidské kapacity, je možné využít pro převoz logistickou společnost DODO, která nám s převozy od začátku projektu pomáhá.

V současné době probíhá redistribuce hotových pokrmů z 21 komerčních jídelen v 10 městech České republiky (konkrétní seznam darujících).

Každý z článků potravinového řetězce (např. jídelna, rozvážková společnost, potravinová banka či charitativní organizace) odpovídá za bezpečnost pokrmů pouze po dobu, kdy je má pod svou kontrolou. Pro všechny aktéry po celou dobu redistribuce platí ohlašovací povinnost, pokud se dozví, že se pokrm zkazil. Více o odpovědnosti v rámci procesu darování naleznete v Podmínkách zapojení do projektu.

Z vyjádření Ministerstva financí ČR vyplývá, že pokud je pokrm z důvodu ukončení denního provozu již neprodejný, ale dle kritérii HACCP stále poživatelný, je jeho zbytková cena po ukončení prodeje nulová, stejně jako výše samotné daně. Pokud tedy jídelna pokrmy daruje po ukončení výdejní doby, daň z přidané hodnoty je nulová.

Darovat lze veškeré pokrmy, které nejsou kontaminované a jsou stále poživatelné dle analýzy kritických bodů HACCP (u chlazených kusových pokrmů dle data spotřeby).

Pokrmy, které se nachází v samoobslužnému výdeji (bufetu), mohou kontaminovat strávníci, a proto se jejich darování nedoporučuje, avšak žádný legislativní předpis to vyloženě nezakazuje.

  • Pokrm musí být zkonzumován do konce doby poživatelnosti, která je stanovená jídelnou na základě postupů HACCP (obvykle je doba poživatelnosti mezi 4-6 hodinami).
  • Po dobu, než se vařený pokrm expeduje z provozovny, musí být jeho teplota udržována v teplotě minimálně +65 °C. 
  • Pokrmy se musí převážet v termotašce nebo termoboxu, aby se udržela jejich teplota, a to co nejkratší dobu. 
  • Darovaný pokrm je určen k okamžité spotřebě, proto je příjemce povinen zkontrolovat teplotu pokrmu, případně pokrm doohřát a hned ho nabídnout klientům.

Ano, darování zchlazených pokrmů je možné, pokud jsou zchlazeny za určitých podmínek dle vyhlášky č. 121/2023 Sb. o požadavcích na pokrmy.

Ve zkratce, je důležité, aby byly teplé pokrmy zchlazeny do konce lhůty stanovené pro jejich vydání (dle kritérii HACCP). Takto zchlazené pokrmy mají obecně dobu trvanlivosti 3 dny, pokud nedojde k  narušení teplotního řetězce (pokrm je uchováván v teplotě 4-8°C).

Charitativní organizace, která přijímá darované pokrmy v jednoporcových obalových materiálech je povinna tyto pokrmy okamžitě po doručení rozdat svým klientům a poskytnout jim takové podmínky, aby si dané porce mohli klienti v případě potřeby přihřát (prostor s kuchyňkou, mikrovlnkou apod.).

Pokud se pokrmy darují ve velkokapacitních nádobách, může je přijímat pouze charitativní organizace, která je provozovatelem potravinářského podniku (tj. podnik, který vykonává činnost související s jakoukoliv fází výroby, zpracování a distribuce potravin). 

Více informací o povinnostech charitativních organizací jsou v příručce Jak darovat hotové pokrmy na str. 17.

Pro darování hotových jídel jsou nejlepší variantou vratné eko obaly, do kterých se vejde jedna či více porcí. V začátku darování vždy propůjčujeme na 3 měsíce obaly od firem REkrabička či IKEA, se kterými spolupracujeme a jejich krabičky jsou vyhovující pro převoz jídla.

Aplikaci Zachraň oběd jsme vyvinuli nejen pro informovanost dárců i příjemců o darování hotových jídel, ale také díky ní se dokážeme napojit na logistické partnery a celý proces zjednodušit. Mobilní verze aplikace je volně ke stažení na Google Play a Apple Store, ale pro možné využití je potřeba kontaktovat naší organizaci, která Vás do aplikace zaregistruje.

Veřejné školy mají statut příspěvkové organizace, které jsou sice od platby DPH osvobozeny, ale u kterých existují v oblasti darování určité zákonné překážky, tj. příspěvková organizace není oprávněna poskytovat dary jiným subjektům sama od sebe. 

Darování zbylých porcí ji ale může povolit její zřizovatel pomocí darovacích smlouvy, která se uzavírá mezi zřizovatelem, školou a charitativní organizací.

Veškeré informace týkající se darování ze školních jídelen, včetně stanovisek všech dotčených ministerstev jsou v přílohách příručky Jak darovat hotové pokrmy.

Ano. Projekt Zachraň oběd je neziskový a za jakoukoliv podporu procesu darování budeme rádi. Přispět můžete pomocí naší darovací platformy Darujme. Pokud máte jakékoliv dotazy obraťte se na nás na e-mailu info@zachranjidlo.cz, případně na kontakty uvedené níže.

Vytvořili jsme přehledné materiály s radami a tipy jak předcházet plýtvání ve veřejném stravování. Shrnuté a ke stažení je najdete na našem webu.